неделя, 26 февруари 2017 г.

Какво крият от нас за здравето ни! Слънцетерапия, витамин Д3, К2 и магнезий.

Преди да прочетете статията нека предупредя, че нямам медицинско образование и не поемам никаква отговорност за действията, на когото и да е било. Тук споделям моя опит и цитирам различни източници, които помогнаха за собственото ми здраве. Реших да преведа тази подробна информация, защото друга подобна няма на български език в интернет пространството, а смятам, че тя може да бъде полезна за много хора. Информацията е достатъчно подробна и обоснована, за да разберете сами всичко необходимо. Желая здраве и щастлив живот за всички! Никога не се отказвайте и не губете надежда дори и в най-тeжките моменти...

  
Любопитството е най-полезното не само за прогреса, но и за здравето качество… така се оказва особено в днешно време. Много лекари го нямат и остават в информационна мъгла за новите изследвания и научни доклади дори и те да са на ръка разстояние в интернет в световната медицинска енциклопедия PubMed, където информацията бива постоянно актуализирана. Някои дори не знаят, че съществува, защото не боравят с английски език. Фармацевтичните корпорации разчитат на липсата на любопитство или по-скоро на мързела и безотговорността им, за да запазят влиятелните си пазарни дялове. В тази статия аз няма да пиша за тях, а за някои от малкото будни, започнали истинска революция в Западния свят. Не се учудвайте, че не сте чували за нея по новините. „Силните на деня” правят всичко възможно, за да не разберете. И все пак благодарение на интернет споделянето на обикновените хора истината победи! Няма да преувелича ако кажа, че знанието, което тази статия ще ви даде трябва всекидневно да бъде излъчвано по радиото и телевизията. И всъщност единствената й цел тук е образователна. В нея ще откриете не само начини, но и безброй причини да поддържате оптимално ниво на витамин Д по всяко време на годината.

Средно до 10-тина седмици след последното излагане на високо силно слънце, осигуряващо нужните UVB лъчи за синтеза на хормона холекалциферол в кожата или така наречения витамин Д , обикновено резервите му намаляват до критични минимуми, което оказва не само неблагоприятно влияние на двигателния ни апарат, но и на всички други системи в човешкото тяло, особено при повишен стрес и/или с напредване на възрастта. В медицинската практика под недостиг на витамин Д се разбира, когато количеството му в кръвта ни е под 40 ng/ml. И по-точно стойностите в нормата са от 40 ng/ml  до 100 ng/ml .

За да се установят реалните резерви на витамин Д кръвният тест трябва да се направи 5-6 дена след последното излагане на UVB лъчи и съответно всички добавки и храни съдържащи витамин Д трябва да не бъдат консумирани за същия период от време.

Важно! За разлика от Германия, където се намирам сега в България резултатите в някои лаборатории се представят в [nmol/l], a не в [ng/ml]. Тук в тази статия използвам само мерната еденица [ng/ml]Превръщането от  [nmol/l] в [ng/ml] като стойността се раздели на числото 2,5. Например 50 nmol/l : 2,5 = 20 ng/ml 

***
В днешно време в страха си от слънцето, прекарваме повече време в затворени помещения или се предпазваме със слънцезащитни препарати, и така почти всички се обричаме на липсата на този жизненоважен хормон. Освен това през голяма част от годината сме ощетени от малкия ъгъл, под който грее слънцето. За щастие в България дори и от средата на март може да се радваме на достатъчно UVB лъчи при ясно време по обяд и така до средата на октомври. За излъчване на UVB лъчи слънцето трябва да ни огрява под ъгъл по-голям от 45 градуса или с по-прости думи сянката ни трябва да е относително равна или по-къса от ръста ни. За пример тук може да изчислим колко време и кога трябва да прекараме на слънце в зависимост от координатите ни, за да образуваме съответна стойност от витамин Д. Набавеният чрез слънцето витамин Д е с два пъти по-голяма активна трайност в организма ни в сравнение с поетия чрез медикаменти, така че си струва да се обърне внимание на осъзната, методологична и рационализирана хелиотерапия (слънцетерапия) позната още в древността от времето на Хипократ. Тъй като полезното UVB лъчение е най-силно по обяд процедурата е много лесна и кратка. През останалото слънчево време на деня не е много практично да се прави, защото тогава има много по-голямо UVA-лъчение, което всъщност е причината за рака на кожата и от което никой слънцезащитен препарат не може да ни предпази поради голямата вълнова дължина и по-дълбокото й проникване. За да се предпазим от него по-разумен начин е да насищаме организма си с достатъчно антиоксиданти и витамини от плодовете и зеленчуците. Например чудесен антиоксидант за предпазване на кожата е антоцианина, който се съдържа в лилавите плодове и зеленчуци, като най-голямо е съдържанието в аронията.  А и другата профилактика за рак на кожата както се оказва е оптималното поддържане на нивото на витамин Д. Такаааа...

ХЕЛИОТЕРАПИЯ /на кратко/

Оползотворявайте всеки слънчев ден в България в месеците от март до октомври, в периода от 12:00 ч. до 13:30 ч. за максимум 20 минути, 10 минути от едната и 10 минути от другата страна с максимална изложеност на кожата на цялото тяло без лицето. Не се мажете с нищо, или ако кожата е суха и усетите нужда може да се нанесе лек слой кокосово масло, чиито SPF-фактор е само 2 и попива добре, увлажнява и е нетоксично за разлика от обикновените слънцезащитни препарати съдържащи титаниев оксид и други токсични елементи и за съжаление предпазващи до голяма степен само от нужните за витамин Д UVB-лъчи, но не и от опасните UVA. Освен това други условия са слънцето да не е зад облак, въздухът да е чист и да не се намираме зад стъкло.
"Слънчевия дар", автор - Нели Казакова
Започнете с по-кратки сесии от около 10 минути (5 мин. от едната страна на тялото и 5 от другата) докато стигнете до 20 минути, по 10 минути от едната и 10 минути от другата страна. Максималната стойност витамин Д, която се образува с тази сесия е около 20 000 МЕ. Не превишавайте времето заради неприятните последици от слънчево изгаряне причиняващо бързо стареене на кожата. Тя е много важен орган и трябва да се пази. Ако се прекалява с дневния период на слънцеизлагане в по-напреднала възраст може да се изгуби напълно способността за образуване на витамин Д. Много възрастни хора с изтъняла кожа не могат да го образуват, колкото и да се пекат затова за тях се препоръчва кръвен тест и медикаментозно лечение, за което пиша по долу. Друг важен фактор е наличието на достатъчно мазнини в тялото, защото благодарение на тях витамин Д може да се образува и съхрани. Това е и причината вземането на статини за намаляването на холестерола да води до намаляване или унищожаване на мастноразтворимите витамини (Д, К, Е, А) и др. полезни вещества...

Още едно голямо предимство на хелиотерапията е, че в досега ни с UVB- лъчи образуваме още два много полезни хормона - β-ендорфин (хормона на щастието) и адренокортикотропен (хормона за справяне със стреса).

Кожата на човешкото тяло има способността да регулира производството на витамин Д, затова предозиране няма как да се случи. Оптимизиране на нивата на витамина стават за около 1 месец ако всеки ден се излагаме на слънце по горепосочения метод.

Важно! Хора с по-тъмна кожа имат нужда от по дълга дневна доза излагане на слънце, а много светлите русоляви от по-къса. Например хората с африкански произход натрупват за 60 минути същите стойности от витамин Д,  каквито индийците за 40 минути, хората с арабски произход за 30, ние средностатистическите българи със средиземноморски тип кожа бихме натрупали за 20 минути, а русите бледи скандинавци и руснаци от Сибир само за 10. Това е така, защото цвета на кожата се определя от меланина, който всъщност е естествения защитен фактор от UV-лъченията.


За равномерен златен загар. Добре е преди да се започне със слънчевите бани да подсигурим оптимални витамин Д нива, биофлавоноиди - достатъчно антиоксиданти от естествени източници, за да се предпазим от слънчеви изгаряния, слънчеви алергии, неравномерна пигментация и рак на кожата. Бетакаротинът пък помага на кожата за образуване на достатъчно меланин. 

Какво да правим ако не се излагаме достатъчно на слънце през годината?

В случай, че не се излагаме достатъчно на слънце поради вида на работата ни, географското ни положение или други съображения има много причини да се помисли за алтернатива за набавяне на този жизненоважен хормон. Не се заблуждавайте, че можете да си го набавите от храната. В нея количествата са минимални. Трябва да се изяжда повече от 1 кг сьомга или скумрия на ден, за да сме с що годе добри стойности, което би било не само опасно, но и налудничаво, особено с днешното високо съдържание на живак в морската храна. Пиенето на рибено масло (или масло от черен дроб на треска) също не е оптимално решение, защото и в него витамин Д е с минимална концентрация, с около 400 МЕ(международни еденици) в разрешения дневен прием на рибено масло на ден -1 чаена лъжица, а в големи количества то става опасно за черния дроб заради високото си съдържание на витамин А и Е. Знаейки това е добре да потърсим алтернативни методи за поддържане на оптимални нива на витамин Д.
 
На практика витамин Д се използва във всички процеси в тялото. Когато е ограничен или липсващ  жизнените ни процеси не се извършват пълноценно или бавно биват преустановени.
Първо недостигът се усеща чрез имунната ни система, проявяващ се чрез познатите ни простудни заболявания. За хронична липса на витамин Д говорят и белите петна по ноктите, болки в ходилата, гърба и др. В тази тема се разглежда алтернатива не само как да забравим за простудите, гриповете, бронхитите и други възпаления на ушите и дихателните пътища през зимата, но и как да повлияем положително и дори да се избавим от други многобройни и по-сериозни заболявания като:

  • наднормено тегло;
  • депресия; 
  •  шизофрения;
  • деменция;
  • остеомалация (размекване на костите);
  • остеопороза;
  • над 17 вида рак (oт презентацията на д-р Холик тук ще научите, че витмин Д всъщност спира  развитието на раковите клетки, заради функцията да възстановява ДНК-то ни.) ;
  •  астма;
  • алергии (сезонни и хранителни);
  • множествена склероза;
  • мигрена;
  • болки в гърба и крайниците;
  • шум в ушите;
  • глаукома;
  • автоимунни заболявания;
  • слънчева алергия;
  • слънчево изгаряне;
  •  рак на кожата;
  • (ревматоиден) артрит;
  • аутизъм;
  • алцхаймер;
  • хроничен запек;
  •  заболявания на дебелото черво – фисури, фистули, хемороиди, рак на дебелото черво и др.;
  • болест на Крон;
  • различни хронични заболявания на бъбреците и възпаления на пикочните пътища;
  • дентални проблеми – кариеси, кървящи венци, афти;
  • хронична умора;
  • безплодие;
  • безсъние;
  • диабет;
  • сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане;
  •  крехки меки кости и слаби, закърнели мускули (повече за спортистите тук);
  • рахит;
  • вагинални инфекции, кандида;
  • гъбички на пръстите на краката
  • измръзване на крайниците;
  •  хашимото;
  • и много други…

Не възнамерявам да се отклонявам в подробности и да превеждам цялата информация  за всяко едно заболяване, защото примерите и научните доказателства за въздействието на витамин Д са безброй. За повече информация (на англйиски), сериозни научни изследвания и обосновки за лечебните му свойства върху горепосочените и други заболявания вижте тук- http://www.vitamindwiki.com. Ако искате повече въведете съответното заболяване(на англйиски) + vitamin D в търсачката на най-големия интерактивен архив от медицински изследвания в света – PubMed (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed).

Как е възможно решението да е едно за толкова много различни проблеми?!
Джеф Т. Боуелс, автор на книгата „Чудесата след екстремно високи дози от слънчевия хормон Д3. Моят експеримент с огромни дози от Д3 – от 25 000 до 50 000 до 100 000 международни единици (МЕ) на ден за период повече от 1 година.”, смята, че Д3 играе ролята на хормон, който ни събужда от зимната летаргия и активира организма ни за действие. Според него ако не е наличен и ние продължим да бъдем толкова активни, подлагайки се на стрес, както през летните месеци се зараждат болестотворни процеси, които имат целта да ни забавят, за да ни предпазят от глада породен от недостатъчните хранителни ресурси през зимата. Също липсата му би трябвало да действа като стимул  да се преместим към по-слънчеви и плодородни райони т.е. места с по-добър климат. Логиката на физиологичните процеси изключва модерния целогодишен активен начин на живот. Той добавя и теория за влиянието на еволюцията върху хора, които от стотици години живеят в най-северните райони на света, направила ги почти независими от витамин Д3, чрез развитие на специални рецептори... Резултатите след експеримента на Джеф Т. Боуелс наистина са невероятно успешни, но и всички 5-звездни рецензии от хилядите му читатели му са доказателство колко силно е действието на витамин Д. Дигиталния вариант на книгата в amazon.com е много достъпен, струва само 3 долара и постоянно бива актуализиран с нова информация по темата.

Боуелс и хората последвали примера му излекуват всички свои хронични заболявания. 

Той добавя, че след откриването на витамин Д и навлизането му в практиката през 20-те години на миналия век медицинските заведения в САЩ остават без пациенти. Водени от користни цели босове на фармацевтични компании правят нагласен тест със студенти по медицина като им дават не хиляди, а милиони интернационални единици от витамина на ден. Разбира се, целта им е била манипулиране на информация в учебниците по медицина и тази несправедливост не е поправена и до ден днешен съдейки по методите за лечение използвани от огромна част от съвременните лекари.
Като лаик в областта на медицината и най-вече като вечно търсещ човек, който не се примирява с лекарски диагнози оставящи ни без капка надежда, си позволявам да му се доверя до голяма степен. И дано книгата му бъде преведена на български скоро!

Личната ми история
Лично аз съм жив пример, че след няколко години ходене по ортопеди благодарение на силата, която витамин Д ми даде изхвърлих ортопедичните подметки, правени до тогава специално по стъпалата ми, които всяка година трябваше да подменям, харчейки голяма сума пари, защото краката ми се изкривяваха все повече и повече и болките ставаха все по-силни. Разбира се имах и много други симптоми като схващания на мускули, болки във врата, сезонни алергии, бели петна по ноктите и чести възпаления на различни места (уши, дебело черво и др.)..... Промяната стана благодарение на специални упражнения и на витамин Д само за около 3 месеца и започнах да бягам по 5 километра - босаВ книгата на споменатия Джеф Т. Боуелс прочетох, че при ремоделирането на тялото по време на вземането на високите дози витамин Д се преминава през повсеместни силни болки, и че по-бързо облекчение се постига с тренировки и разтягания. Много болеше наистина, но знаейки го въпреки мъките не губех надежда. И успях! В момента нямам никакви болки и здравословни проблеми и не е било така от години. Станах отново много по-продуктивна. Живея нов живот. Дори от началото на 2017 си намерих работа на летището в града който живея, балансираща артистичната ми кариера с много движение, където изминавам по 20 километра на ден бутаща хора в инвалидни столове, като често се налага да вдигам и тежко.  Чувствам се по-силна от всякога. Приятните "страничени ефекти" е, че ноктите и зъбите ми през целия ми живот не са били толкова здрави и, че при по-интензивно излагане на слънце вече не получавам неравномерна пигментация както преди. И на всяка словоохотлива трудноподвижна бабичка, която срещна на работа разказвам за чудесата на витамин Д и ползите от слънцетерапията. :)
А докторите ми казваха, че тези мои криви крака не се лекували и причината била генетична. Ха-хааа, друг път! 
Всичко започна с един симпатичен германец от спортен магазин в Хамбург, където отидох да ми направят анализ на стойката при бягане, за да се разбере кой вид маратонки са най-подходящи за мен. Та този спортен гийк ми даде лъч светлина. Даде ми серия от упражнения, които лекували проблема ми. Трябваше да развия определени закърнели мускулни групи - външните ротационни мускули на краката ми, мускулите на дупето, гърба и корема, и напълно да променя стойката и начина си на ходене. Да не набивам пети, да ходя изправена и т.н. Упражненията се оказаха непосилни за мен. Буксувах 1 месец на едно място, изтощих силите си докрай и си докарах още повече здравословни проблеми като постоянни болки от мускулна треска, безсъние, възпалени венци, афти в устата и разпадащи се зъби. НО само в началото!... 
Вярвайки му, че е възможно отново да ходя без ортопедични стелки започнах да търся решение на проблема и връзката между всичките ми симптоми. И както е казал народът „Който търси намира”. Заключението на една биорезонансна диагностика на цялото ми тяло във Варна, беше, че основният ми проблем е много голяма липса на калций. По пътя на логиката терапевтът, който проведе диагностиката предположи, че имам липса на витамин Д, тъй като последните години живея в северната част на Германия. Направих си кръвни изследвания и нивата ми наистина бяха много ниски. Това ме накара да започна проучване за витамин Д на немски език, за да видя как да се справя с липсата на мястото, където живея сега.  Хилядите позитивните отзиви за системата на доктор Раймунд фон Хелден бяха повече от обещаващи. Така в разрез с всички стереотипи започнах предложения от него метод за възстановяване и поддържане на оптимални нива на витамин Д в организма. Останалото е история. :)

(Упражнения, които ми помогнаха , както разбрахте, също не ми бях дадени от лекар, но това е доста дълга тема, за която ще пиша в друга статия. )

Ако искате да си върнете пълноценния живот и силата на младините си прочетете текстът пред вас докрай!

Д-р Раймунд фон Хелден, независим от гореспоменатия Джеф Т. Боуелс, публикува онлайн система за изчисляване на нивата на вит. Д в кръвта интегрирайки в нея над 30 формули, извлечени от най-актуалните изследвания в областта. Разминаванията са (+-) 8 ng/ml. Безплатния тест можете да направите тук. Докторът е публикувал и безплатен калкулатор, с който може да се направи план за прием на оптимални дози витамин Д3 тук. След като се направят изчисленията под калкулатора се появява и много полезни препоръки за самия прием. Преди да се прибегне към тази стъпка обаче е добре все пак да се направят кръвни изследвания.
Както виждате сайтът му за сега е лишен от комерсиализъм. За съжаление не съм сигурна дали ще продължи да е така в бъдеще. Единствената услуга, която се заплаща е целогодишния абонамент за изготвяне на цялостен план за витамин Д прием, който на мен лично ми е излишен след като разполагаме безплатно с другите 2 приложения.
Аз, моето семейство, както и хиляди германци следваме неговата система. До сега не съм прочела или чула някой да се оплаче от нея, защото е базирана на точни формули. Резултатите са повече от позитивни. За съжаление книгата му ”Здрави за 7 дни” все още не е преведена на български, но пък я има в английски електронен вариант. Доказателство за успеха му също са стотиците позитивни рецензии за самата книга в amazon.de
Както написах вече целевите кръвни нива за оптимално функциониране на един активен организъм са от 40 до 100 ng/ml, но много от хората следващи тази система се стремят към поддържане на стойността 80 ng/ml.
За разлика от обикновените лекарски кабинети, сайтът му разполага с точен калкулатор базиран на най-актуални формули съобразяващи се с теглото, както и други параметри като период на зареждане.
Ако разбирате немски или английски можете да оптимизирате състоянието си с полезната информация от книгата му, засягаща въпроси не само за витамин Д, но и за оптималното излагане на кожата на слънце или други UVB-източници.
За съжаление останалите посредствени средностатистически лекари, тук в Германия, а може би и в България,  предписват недостатъчни дози, които са от порядъка на стандартно препоръчваните 800-1000 международни единици(МЕ) на ден всъщност отговарящи на нуждите на едно кърмаче. Толкова предписа и докторката, която ми направи кръвния тест виждайки резултатите ми. Слава богу не й се доверих, защото вече бях запозната с тази глупава практика.

С подобни стойности успех в лечението на зрели хора НЯМА, защото според изследване публикувано в PubMed (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20139241) през 2010 година основния фактор в определяне на оптималната доза е теглото ни. Затова си има формула. 

В практиката в Германия са се утвърдили корекционни фактори за теглото затова по-долу съм написала многократно изпитания вариант, който намерих в горепосочената книга, като го модифицирам леко според друг още по-популярен онлайн калкулатор тук:

1      Доза за начално зареждане:

ДНЗ = (ВитДЦС ВитДНС) . КФТ . КМЕ  (вариант на д-р Хелден)  и от поясненията по-долу извеждаме:

ДНЗ = (ВитДЦС ВитДНС) . Т . 142,8

или според другия по-популярен и по-утвърден вариант на Райнхард Мелц от споменатия последно безплатен калкулатор,  умножаваме директно по 140:

ДНЗ = (ВитДЦС ВитДНС) . Т . 140   

Според Wikipedia [Hardman, J.G., L.E. Limbird, P.B., A.G. Gilman. Goodman and Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics. 10th ed. New York, NY: McGraw-Hill, 2001., p. 1730] серума на витамин Д в кръвта намалява с половина за 19 дена. Вит. Д обаче се съхранява и в мастните ни депа, от които тялото ни черпи необходимите количества. Затова разграждането му става по-бавно. Повечето от специалистите се обединяват около средния период от 60 дена за загуба на 50 % от запасите ни, което на ден е 0,83%. Д-р Хелден например предлага средна стойност от 20% на месец, което е пък 0,66% на ден. Факторите, които влияят на измененията при всеки отделен индивид са различни. Процентът на загуба на витамин Д на ден варира от около 0,5% до 0,85 % при здрави непушачи и средно 1,5 % за болни и пушачи, и за да няма много загуби с проточване на времето на приемане, зареждането може да се направи в равни части за всеки ден в период от около 10 дни.  Темата за това дали е добре зареждането да стане бързо или не, е спорна и зависи и от това доколко добри са ни запасите и на витамин К2 и приема ни на магнезий. При избор на по-продължителен период за първоначално зареждане процентът на загуба в зависимост от броя на дните също трябва да бъде добавен(+), за да бъде компенсиран:

КД = ПЗ . БрДЗ . ВитДЦС  . Т . 140

     Поддържаща доза за ден:

ДП = ВитДЦС . ПЗ . Т . 140

25 µg витамин Д = 1000 МЕ (международни единици)

Легенда:
ДНЗ
Доза за начално зареждане  (в МЕ)
ВитДЦС
Целева стойност на витамин Д в кръвния серум (ng/ml)
ВитДНС
Настояща стойност на витамин Д в кръвния серум (ng/ml)
КФТ
Нашето тегло в килограми разделено на коригиращ фактор от 70кг. Например моето тегло е 60 кг. Следователно моето  КФТ =60:70=0,857
КМЕ
Коефициент за превръщане в международни единици(МЕ) [10 000 ME / (ng/ml)]
КД
Компенсационна доза (в МЕ)
Т
Теглото ни в кг
БрДЗ
Броя на дните за зареждане
ДП
Поддържаща доза на ден за времето след първоначалната зареждаща доза
ПЗ
Процент на загуба на витамин Д за един ден. Както написах по-горе той може да варира от 0,5 до 1,5 %, според индивидуалните ни характеристики, и тук в примера използваме най-добрия случай при здрав непушач – 0,83%
                                           
Пример за калкулация на доза за начално зареждане ( ДНЗ ):

Тегло на пациента(T):  62 кг
Настояща стойност на витамин Д в кръвния серум (ВитДНС)=  18 ng/ml
Целева стойност на витамин Д в кръвния серум(ВитДЦС)=  80 ng/ ml
Брой дни за зареждане (БрДЗ) = 14
Процента на загуба за средностатистически непушач (ПЗ)= 0,83%

ДНЗ = (ВитДЦС ВитДНС) . Т . 140  = (80 18) . 62 . 140 = 62.62.140= 538 160

КД = ПЗ . БрДЗ . ВитДЦС  . Т . 140 = (0,83/100) . 14 . 80 . 62 . 140 = 80 689, 28

Събираме дозата за начално зареждане и компенсационната доза и делим сбора на броя на дните (14) за да получим дневната ни доза за периода на зареждане:

НЗ + КД)/ БрДЗ = (538 160 + 80 689, 28)/ 14 = 44 203, 52 МЕ
Определяме приема в  зависимост от концентрацията на капките, с които разполагаме. Например най-евтините витамин Д капки, който може да се набави от аптеката в България са с концентрация с  1  капка / 500 МЕ.
Значи всеки ден в следващите 14 дни трябва да се вземат приблизително 
44 203, 52 МЕ : 500 МЕ   88 капки 


Пример за калкулация на поддържаща доза ( ДП ): 

ДП = ВитДЦС . ПЗ . Т . 140 = 80 . (0,83/100) . 62 . 140 = 5763,52 МЕ  
При маслен разтвор на витамин Д3 с  концентрация с  1  капка / 500 МЕ дозата за всеки ден до настъпване на лятото (*) трябва приблизително да е
5763,52 МЕ  : 500 МЕ 12 капки

Източници за формулата:
PubMed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20139241
Reinhard Melz: http://www.melz.eu/index.php/formeln
Dr. Raimund von Helden: http://www.vitamindservice.com/

Внимание! Витамин Д3 е мастноразтворим.  Ако приемем, че повече тегло означава и повече натрупани мазнини, капацитета ни за натрупване на резерви се увеличава с повишаване на телесната маса. При средностатистическите хора с нормално тегло тази формула функционира много добре. При хора над 120 кг резултати не са били отчитани, но се смята, че при тях се достига бързо до утопични нива. Ето защо в такива случаи е нужно кръвните нива да бъдат контролирани много по-често.
Много важно е да се знае също, че най-добрият начин за приемане на витамина е чрез маслен разтвор под формата на капки, не само защото така дозирането става по-лесно, но и защото е мастноразтворим, т.е. единствено чрез масло той може да бъде усвоен от тялото ни. Както споменах в примера за калкулация по-горе в България такъв маслен разтвор със съдържание от 200 000 МЕ (1 капка/ 500 МЕ) струват около 2-3 лева, без рецепта в аптеката.
Освен това когато купувате препарат внимавайте той да е витамин Д3- колекалциферол, а не Д2, защото втория е неусвоим.


Един месец след началното зареждане се прави контролен кръвен тест, защото може да има известни отклонения заради индивидуалния характер на ПЗ (процента на загуба). Най-често той може да бъде много по-голям. 


Изчисляване на процента на намаляване на дозата през слънчевите дни (от март до октомври за България)
Процентът за намаляване на дозата на витамин Д през слънчевите дни зависи от процента кожа от тялото изложена на UVB лъчи. Такива лъчи преобладават, както споменах, когато сянката ни започне да става по-къса от ръста ни(ъгъл на греене на слънцето>45 градуса). Лятното обедно слънце ни дарява с най-много UVB-лъчи. За сега за английско-говорящите  по тази тема има повече информация тук и тук.
Иначе за нетърпеливите ще обобщя на кратко:

1. Намерете процента от цялата ви кожа е изложена на високо силно директно слънце всеки ден, средно за всеки месец от споменатия по-горе период.
11% - Слънцето огрява само ръцете (ако сме с тениска, дълъг панталон и шапка);
18% - Слънцето е върху лицето, врата, ръцете (без шапка).
32% - Слънцето пада върху лицето, врата, ръцете и част от краката (носим тениска и шорти);
53% - Слънцето е върху горната част на тялото ни (оголени сме до ханша);
73% - Слънцето е на цялото ни тяло с изключение на покритата част от цял бански (за дамите);
88% - Слънцето огрява цялото ни тяло с изключение на банския костюм (за мъжете) или бикини банския(за дамите);
2. Удвоете процента.
3. Намалете поддържащата си доза установена от формулата по-горе с този удвоен процент.
Съблюдавайки и точката за хелиотерапията по-горе можете да оптимизирате нивата си на витамин Д целогодишно.

Знайте, че колкото по-дълго поддържаме оптимални нива на витамин Д толкова по-голям шанс даваме на тялото си да се възстанови напълно. Процесът е бавен.

Рекалкулацията на дозата в зависимост от слънцегреенето е достатъчно да става 2 пъти годишно - един път за лятото и един път за останалото време.

За съжаление на мястото, където живея, в северна Германия, слънчевите дни са много много малко, затова лично аз вземам ненамалена доза, в дните които не съм се излагала на високо директно слънце... които дори и през лятото са повече от 95% от месеца. Но тези от вас живеещи в България, които могат често да се препичат нека да се възползват от тази точка.

Витамин Д АКТИВАЦИЯ с охлаждащи душове, спорт или постене

След чудотворното си за тогавашния 19-ти век излекуване от туберколоза след потапяне в ледения Дунав немския пастор Кнайп започва да практикува лечение чрез хидротерапия в продължение на повече от 30 години.
От хидротерапията се повлияват добре цялостното здраве на човек – физическо и психическо. Излекувани са хиляди хора от най-различни заболявания - ставни проблеми, хипертония и хипотония, хранителни алергии, смущения в дихателния процес, цистит и редица уроинфекции, проблеми с бъбреците, болезнена менструация, проблеми със стомаха, кожни заболявания и др.
Себастиан Кнайп съветва след горещ душ да се обливаме със студена вода за около 70 секунди, както следва първо прасците, после бедрата, рамената и последно гърба. След това не се подсушаваме, а в продължение на около 15 мин. извършваме интензивни физически упражнения, които да ни помогнат да се сгреем добре и да изсъхнем равномерно.
За първи път през 2017 г. е намерено научно обяснение за ефективността и биохимичния механизъм на метода му.  По-горе споменатия в статията Д-р Раймунд фон Хелден решава да измери нивата си на активен витамин Д в кръвта преди и след охлаждащ душ по метода на Кнайп и установява удивително голямо завишение.
Важно: Както споменах в стандартните кръвни тестове се установяват нивата на резервите ни- пасивен витамин Д (25-хидроксивитамин Д3 ). Активния витамин Д е открит през 1971 от професор М.Ф. Холик. Отбелязва се с 1,25-хидроксивитамин Д3, показващо, че всички звена(от 1 до 25) в молекулата му са активирани. Тази активна молекула всъщност определя всички функции, които познатия ни витамин Д трябва да изпълнява в тялото. Като например:

-невротрансмитер (чрез калция);
-йонен електрокатализатор (чрез калция);
-защита против вируси;
-генерация на естествен антибиотик;
-контрол над гените;
-антиракова защита;
-и др.;

Когато е спящ и пасивен витамин Д не може да изпълнява тези функции. Активира го паратхормона, който се отделя от паращитовидните жлези. Обстоятелствата, при които се отделя е при намаляване на калция и/или фосфора в кръвта. Такива могат да настъпят при:
  1. Охлаждане на мускулите по метода на Кнайп, при което калция от кръвта преминава в тях;
  2. Спорт - интензивна тренировка, при което отново калция преминава от кръвта в мускулите;
  3. Намаляване приема на храни с високо съдържание на калций (мляко и млечни продукти);
  4. Намаляване приема на храни с високо съдържание на фосфор (месни продукти);

Разбира се към тези четири ключа за активация трябва да добавим и достатъчното резерви от пасивен витамин Д. Както споменах оптималното ниво тук в Германия масово се приема за 80 ng/ml.


Последна актуализация от 05.04.2018: Напоследък често ми задават едни и същи въпроси и ето отговорите:
1. Суплементирането с калций и консумирането на много млечни продукти с цел увеличаване приема на калций е излишно, защото всъщност липсата на калций в тялото е най-често причинена от липса на витамин Д. Калциевите добавки и млякото може дори да навредят в много отношения според доста източници и трябва да се внимава с тях. Д-р фон Хелден казва, че има достатъчно калций и в немлечните храни (в млечните е прекалено много), а най-доброто съотношение на калций и магнезий имат зеленолистните.
2. Активния витамин Д е доста променлива величина. За пример след 40 секунден студен душ по метода на Кнайп нивата му при д-р фон Хелден са се увеличили с цели 17 %. В лабораториите се предлага и неговото тестване, но може да го направим само ако имаме излишни пари, защото в следващия час може да се измени в зависимост от храната, физическата ни активност и температурата на помещението, в което сме. Важно е да се тестват запасите от пасивен витамин Д и да се води балансиран живот насочен към постоянната му активация.

Тук можете да откриете повече по темата за активирането (на немски).

Забележка! Витамин К2.
Много хора, имащи медицинско образувание, или не, но мислещи си, че знаят мнооого, ама много,  ще надигнат пръст и ще кажат „Аааааа, не, не, не, такива високи стойности на витамин Д ще доведат до хиперкалцемия, камъни в бъбреците, калциране на артериите и какво ли още не”. Ясно ми е, че го правите с най-добри намерения, но ако щете вярвайте - вие сте под влиянието на дългогодишна промивка на мозъци от страна на една много заинтересувана индустрия – Биг Фарма! Ако й позволите, фармацевтичната индустрия ще ви смуче до последно чрез всевъзможни скъпи лекарства без въобще да ви лекува в действителност. Техните продукти със сложни имена само замаскират някои от симптомите, но не лекуват истинската причина- липсата на важни витамини и минерали. След проучването ми се оказа, че витамин Д не единствения низвергнат… Йодът например също има незаслужено или по-скоро отново изкуствено създадена лоша репутация. Липсата му е всъщност основната причина, както за затъпяване на населението така и за рак на гърдата и за много други проблеми. Време е медицинските институти да си сверят часовниците, защото се оказва, че хората започнаха да го правят вместо тях!

Липсата на витамин К2, а не високите стойности на витамин Д3, причиняват хиперкалцемия, защото именно витамин К2 има функцията да насочва калция от кръвта към правилните за него места – костите и зъбите.

Витамин К2 се синтезира от бактерии, преработващи витамин К1 (напр. лактобацили) в илеума, част от тънките черва. К1 от своя страна се намира в много големи количества в зеленолистните растения. Следователно най-стабилния, здравословен и алкален източник на този витамин са зелените салати, спанак, магданоз, рукола абе въобще всичко що е зелено, което не случайно съдържа и полезни и много добре усвоими минерали, като калций, магнезий и др. Трикът е да имаме здрави черва и стомах, и добре поддържана пробиотична микрофлора.
Сега взе ли да ви прищраква?! Май имало нещо вярно в детската песничка „Зеленчуци, който не яде”. 
Други директни източници на К2 са киселото зеле, други ферментирали зеленчуци, ферментиралите соеви продукти нато и мисо, сурови животински продукти от животни хранени със зелена трева като яйца и мляко.
Повече информация на български относно К2 можете да откриете тук.
В моето семейство всеки ден се ядат много зелении, пият се зелени смутита, вземаме от време на време пробиотици, ядем много кисело зеле, но и пием за всеки случай и К2 МК7 капки (или т. нар. K2 Menaquinon 7 , най-силния и най-изгодната разновидност на вит. К2, но за съжаление още не много достъпен в България) по около 100-200 микрограма в зависимост от теглото ни.
Калкулатора на Райнхард Мелц споменат по-горе и няколко немски фейсбук групи занимаващи се с темата „витамин Д”, 

използващи следния принцип:

Умножаваме теглото си по 2 и ще получим колко микрограма от К2 МК7 можем да приемаме на ден чрез медикаменти. Например тежим 100 кг следователно можем да приемаме 200 микрограма К2 МК7. Опастност от предозиране с тази проста формула няма независимо колко зелении ядем допълнително.

Те приемат  горепосочената формула за теглото умножено по 2 за установяване микрограмите витамин К2 МК7, които могат да се приемат медикаментозно. Причините да се следва този принцип са:
1. Дозировката за витамин К2 зависи от теглото ни. Колкото повече тежим толкова повече имаме нужда от него.
2. Деца до 6 години нямат нужда от допълнителен витамин К. На деца от 6 до 12 години се дават максимално 45 микрограма от витамин К2 МК7 на ден.
Тъй като витамин К (в частност най-вече витамин К1) отговаря за кръвосъсирването, ако например вземате медикамента фенопрокумон (антагонист на витамин К) се посъветвайте с лекар. Подчертавам още веднъж, че тези формули не са препоръки, а дозировки, които се използват от горепосочените фейсбук групи.

Актуализирана информация от 09.04.2017: Една от фейбук-групите създаде индивидуален тест за дозировка на К2. Рисковите фактори, от които нуждата от К2 се увеличава според тях са: 
-напреднала възраст;
-наднормено тегло;
-намалена до никаква консумация на зелени растения;
-хора с рак, проблеми с бъбреците и автоимунни заболявания;
В такива екстремни състояния е добре да се прибегне, в зависимост от степента им, в умножаване на теглото в килограми не по 2 както беше описано по-горе, а по 4, 5 или 6 в най-тежките случаи, за да се получат нужните микрограми К2 МК7 на ден. 
Знаейки всичко това опасността дозата на витамин К да бъде превишена е минимална. Много рядко при много по-високи дози от споменатите може да се усети замаяност в случай, че приема ни на калций е недостатъчен, защото кръвта може да стане по-разредена.

Важно! За пълноценното усвояване на витамин К, независимо дали е под формата на зелена салата или медикамент, трябва да присъства мазнина, защото също като Д3 той е мастноразтворим. Поръсвайте салатите си обилно със зехтин или друга мазнина и ако не разполагате с маслен разтвор на К2, а таблетки, ги сдъвквайте със супена лъжица мазнина (например нещо с Омега 3, като ленено масло, или още по-добре кокосово масло).


И последно, но най-важно за тези, които вече се замислиха дали да не си го закупят, според д-р Хелден при хора със здрав стомах и черва с неувредена микрофлора (напр. увреждане често става след употреба на антибиотици), консумиращи достатъчно зелена храна и салати, спортуващи редовно, употребата на витамин К2 под формата на медикамент е излишна.  
  
Магнезият!!!... и защо е важен при крупно зареждане на резервите ни от витамин Д3
 
Основната причина, че споменавам това е, че в днешно време почти всички в Западния свят са с липса на магнезий поради 2 прости причини. Първата е, че почвите ни са много обеднели и изнасилени от масовото производство, а втората е, че не ядем храни истински богати на магнезий.. За ваше успокоение установих, че ако сме в България и хапваме често зелении, салатки и кореноплодни зеленчуци е малка вероятността да имаме магнезиев дефицит. Това лесно го разбрах, защото след хапване на обилна пролетна зелена салатка при последното ми връщане в родния град, установих че схванатия ми врат от пътуването се отпусна за 10-тина минути. Облекчение, което тук в Германия постигам така бързо само с пико-йонен магнезий.  
Магнезият е от изключителна важност, защото взема участие в над 300 процеса в човешкото тяло. Някои от функциите на този минерал включват:

*Активирането на мускулите и нервите;
* Създаването на енергия в тялото чрез активирането на аденозинтрифосфата (ATФ);
* Подпомага усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините;
* Служи като градивна единица за синтеза на РНК и ДНК;
* Той също е прекурсор на невротрансмитери като серотонина;
*Повече информация на български тук.

По-конкретно, една от функциите му, свързана с темата ни е, че молекулата, която транспортира витамин Д3 в кръвта има нужда от магнезий. Освен това, за да се превърне витамин Д3, от състоянието, в което го приемаме медикаментозно или чрез слънцето през кожата, холекалциферол,  в активната си форма калцитриол имаме нужда от магнезий (фиг. 1)

На кратко магнезият подобрява значително действието на витамин Д3.  Ето защо с началото на терапията с витамин Д, нуждата ни от магнезий се увеличава многократно.

Внимание!Двата елемента са толкова взаимозависими, че ако заредим резервите си с витамин Д за относително кратко време, а останем с липса на магнезий се наблюдават неприятни последици, като умора, мускулни спазми, схващания, главоболие, мигрена, неспокойствие, безсъние, кошмари и други.

Добрата новина е, че първата неприятна последица от предозиране с магнезий е разстройството. Знаейки това много лесно можем да контролираме приема. Много специалисти, включително д-р Хелден препоръчват около 300-600 mg на ден в зависимост от теглото и възрастта ни.  Друг фактор, с който можем да контролираме опасността от разстройство, при което усвояването на минерали и др. хранителни вещества е сведено до минимум (затова трябва да се избягва на всяка цена), е добрия баланс между калция и магнезия. За хора с доказана лактозна интолерантност като мен, това е проблем, защото почти не употребяваме млечни продукти, а сумираното количество калций от приетата храна на ден трябва да е около 1000 мг. Тук можете да намерите таблица с количеството на калций в различните храни. Някои смятат, че млякото млечните продукти не са оптимален източник на калций при зрелите хора и може да вредят затова не само тези с лактозна нетолерантност се ориентират към растителни източници. Други твърдят обратното. В книгата си д-р Раймунд фон Хелден казва, че при консумиране на млечни продукти дозата магнезий е добре да бъде по-висока от 300 мг. Изборът е ваш. Прекалим ли с калция получваме запек. Така може да се регулира лесно оптималния баланс между калций и магнезий имайки пред вид тези особености на отделителната ни система и горепосочените препоръчителни стойности за прием на двата минерала.

Кой магнезий е най-лесно усвоим? Писах статията преди да установя колко богати на магнезий са някои български зеленчуци особено зеленолистните затова информацията за медикаментите по-долу са бонус за българи на Запад като мен или за такива, които не ядат достатъчно зеленчуци въпреки че са си в България. Тук в Германия мога да добавя като алтернатива и зелении от Италия и Испания, които са също сравнително добри и достъпни. 
И такаааа... сега за изкуствените източници, които са ми не така любими.
Много хора използват трансдермално усвояване с магнезиеви вани или с магнезиево олио, което изисква повече търпение, не само защото коства време, но и защото магнезиевите соли щипят леко на кожата (ако се втриват много често при някои хора предизвиква и лющене). Предимството е, че след масажа с магнезиево масло, се чувстваме загрети, енергизирани и болките в мускулите и ставите намаляват веднага, напрегнатите места като врат и рамене например се отпускат. Това е, защото усвояването на магнезий през кожата е много по-лесно… но не всеки разполага с времето да си кисне краката в гореща вода с магнезиев хлорид или да се масажира с магнезиево олио или гел всеки ден.
Тази статия тук заключава, че най-добре усвоими са органичните съединения на магнезия като цитрат, лактат, хелат и др. Усвояването на неорганичните му съединения е сведено само до 4% като някои от тях са дори опасни! Изключение прави само пико-йонния магнезиев хлорид заради изключително миниатюрните си частички.
Също в статията на немски тук, се препоръчват органичните съединения магнезиев цитрат и магнезиев глюконат (хелат) като най-добре усвоими за универсална употреба. Например 100-250мг (в зависимост от теглото и възрастта) от магнезиев глюконат сутрин в зелено смути например и 100-250мг магнезиев цитрат вечер преди лягане. Но в крайна сметка цитрата лично аз го спрях още в началото, защото на различни места прочетох, че води по-често до разтройство и някои го използвали като терапия за запек. И да, наистина, при мен водеше често до разтройство, тъй като в началото на витамин Д терапията ми нивата на калция не бяха достатъчни - нямах рутинно установени алтернативи на млякото. В последствие всичко се нормализира, като го заместих с богатите на лесноусвоим калций - зеленолистни растения, изкиснати амарант и сусам.
Така че лично аз в момента понякога при нужда (схващания или мускулна треска) пия пико- йонен магнезий или магнезиев глюконат.
Нещата в тази сфера се развиват постоянно и доста бързо. Правят се все по-усвоими препарати. Проучете сами преди да предприемате каквото и да е.

И все пак най-чистият и полезен начин за приемане магнезий си остава храната, която както казах заради обеднелите почви понякога не е достатъчна. Тук ще откриете в кои храни магнезият се съдържа най-много. Мои фаворити освен зелениите, са авокадото, какаото, различни кълнове и ядки. Важно е да споменем, че ядките имат две особености. Първо, добре е те да се накисват за около 18 часа преди консумация за по-добро усвояване на хранителните вещества в тях, защото иначе отделят отровния ензим фитинова киселина, който възпрепятства отделянето на съответните храносмилателни сокове. Например слънчогледовите ядки съдържат 420 мг магнезий на 100 грама, и най-хитрия начин за перфектно им усвояване е да си правим слънчогледови кълнове. Втората особеност е, че повечето ядки са богати на много Омега 6 мастни киселини, което не е оптимално за здравето и предизвиква дисбаланс(повече възпалителни процеси) ако се прекали с тях. Ето защо най-доброто, което можете да направим е по-често да консумираме зеленолистни. С тях не може да се прекали. Най-оптималния вариант е консумацията диви зеленолистни съдържащи голям процент магнезий, защото в тях няма пестициди и почвите са недокоснати от масовото производство. Ето идея от фейсбук страницата ми Бионелика, където смятам в бъдеще да разучавам и поднасям повече информация за диворастящи ядливи растения:


Изводът...

Браво за мотивацията, ето че стигна до края на статията! След този роман нека обобщим отново, че това което е най-важно за здравето ни в днешно време е отворения и свободен ум - любопитството. За съжаление няма как тази информация преведена и поднесена ти на тепсия да ти повлияе ако нямаш това качество. Вече се убедих в това опитвайки се да помогна на няколко приятели със симптоми подсказващи липса на витамин Д... 
А е толкова лесно. Отиваш в медицинска лаборатория и си правиш тест, след споменатата по-горе 5-6 дневна витамин Д и UVB диета. Само 15 -20 лв. струва. Ако имаш липси зареждаш по формулите или пък ако имаш достатъчно слънце и време си печи дупето всеки ден по гореописания метод и хапвай зелени салатки, обилно поръсени със оцет, лимон (и двете увеличават способността на стомаха да усвоява минералите, и се справят с оксалатите в зеленчуците) и зехтин (за усвояване на мастноразтворимите витамини), тренирай някакъв спорт за тонус на мускулите и ще се радваш на много здрави и щастливи години живот.


ВАЖНО! Не вярвай на 100 % нито на мен нито пък на който и да е друг включително и на докторите! Всички хронични симптоми са свързани, не се наблюдават и не се лекуват отделно, както прави днешната традиционна медицина. Обръщай внимание на всичко, дори и на белите петна на ноктите, и болките в гърба и краката (чести признаци за липса на витамин Д). Прави си собствено подробно проучване преди да предприемеш каквото и да е. Бъди отворен към нови холистични методи за изследване.
Питай, питай, питай и пак питай! Чети, чети, чети и пак чети!... И чак накрая , когато си събрал максимум информация се допитвай до собствената си логика и интуиция. 

5 коментара:

  1. Много благодаря за обстойната информация! Много полезно четиво! Бих била благодарна, ако можете да споделите опит относно кои марки витамини в Германия са по-качествени, както и наименованията на витамините на немски... Много ми хареса написаното! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,благодаря на Този Светъл празник на Мария - Успение на СВЕТА Богородица !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодарности за труда и желанието да споделите информацията с нас. Знаех за лечението с високи дози на витД3,но незнаех как и по колко.Лекарите пък абсолютно са против,било вредновредно. И така си останах само с чутото. Но това което вие давате като инфо ме кара да започна да действам. Благодаря ви от💝🍀Ще следя блога ви с голям интерес

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. лекарите не са абсколтно против- те първо са симптоматични лекари- тоест не учени а лекуват чрез подтискане на симптомине- нямат цел да излекуват болестите като тървопричина.. затова повечетоса просто лекари и администратори.. а не лечители истински.
      и второ не четат научни доклади всеки ден да следят изкъсо развитието на медицината- като наука, тоест особено откритията в областта на хранителната медицина и важността на храната, условията и тн..
      затова те предписват -просто "взимай вит д като добавка" и това е
      но ако ги питате колко доза?? не са наясно с тия подробности- ще ви кажат - емии някоя хубава добавка и вижте там на етикета какво пише за дозата... иии така
      Просто не са инфиормирани... ако попаднете на начетен доктор- истински лечител следящ науката- защото науката не е лекарската медицина и двете нямат нищо общо.. та ако попаднете на такъв който точно първо ви определи правилно нивата на витД, после ви тества дали се усвоява- защото това е един прост тест- но тук в бъгария не съм го сещтнала- наистина не са заинтересовани от здраветона хората лекарите... вече съм заключила..
      та ако някой доктор ви направи правилен тест за наличие и дали усвоявате вивитд3, както и последа ви изпише правилните дози- този човек е добър ллекар и по скоро натуропат или такъв който лекува чрез храна и добавките.
      а не чрез лекарства за симптомите.

      Изтриване
  4. Искам да коментирам вашето умозаключение- "За ваше успокоение установих, че ако сме в България и хапваме често зелении, салатки и кореноплодни зеленчуци е малка вероятността да имаме магнезиев дефицит."
    Това е само ваше моментно мнение, но по -принцип не е вярно и няма успокоение за българите, освен ако не си произвеждат сами салатките в дрова си, или това е така само ако ги купуват от проверен производител, който не блъска растенията си с торове.


    Понеже аз живея в България- София, искам да ви кажа, че
    1-во всички салатки се произвеждат като масовите навън- парниково и растат за 3-5 дни наблъскани с нитрати, внасят се болкулице и от турция и тн... и това са най нитратните зеленчуци и най-безполезните.
    Има нещо което се казва Марула- водят я сорт Романа- това е старият сорт марули- които се произегдата в ккомунистическа България и затова хората бяха със здрави кости. Сега нямат зелени зеленчуци -листни.. просто няма какво да се купи от един пазар или супермаркет..
    рядко ядат лапад, листа на цвекло не се продават никъде, и изобщо зеленолистни. (оссвен пак ако не сиги поизвеждате вие в двора)
    2- това че сте се отпуснали и не сте се чувствали сковани- не е от салатката която току що сте изяли- те веществата не се разграждат и усвояват така мигновенно-
    чувството на скованост има психологическа и емоционална характеристика и нервите се отпускат- когато сте в добра обстановка, сред роднини, приятели и както се вижда у вас си- тук. Така че моето обяснение на вашето добро чувство- е заради психологическите фактори, които са ви се отразили добре, когато сте се върнали тук и нахранили добре. И друга храна да бяхте приели- щяхте да се чувствате добре и да сте отпуснати.

    Иначе статията е добра и доста информативна.
    Аз бих добавила, освен добавките и елементите- оформянето на тялото, мускули, кости физика изобщо и излъчване зависи много от психологията на вашата личност. Според вашата натура, характер и прочее- имате определена визия, форма на тялото слаби мускули или силни мускули, слаби кости или шипове, стойка и тн физическо проявление на характера ви.
    Така че, не само храната, слънцето, въздуха иводата са важни- важно е вашето отношение към света, вашият вътрешен свят- мир и дали сте в хармония- ако сте в хармония ще усвоявате и веществата по добре, и ще бъдете по-здрави.
    Желая ви здраве - и физическо и емоционално

    ОтговорИзтриване